Din Ekonomibyrå på nätet!

Fler bostadsuthyrare gör rätt efter kontroll

När Skatteverket granskade personer som haft en omfattande uthyrning av sin privatbostad, visade det sig att tre av fyra redovisat inkomsten fel. Kontrollen medförde ett tydligt ändrat deklarationsbeteende hos de granskade hyresvärdarna åren efter, då fler gjorde rätt. Det visar en ny rapport från Skatteverkets analysenhet.

– Analysen av den här kontrollen visar att de oredovisade privata hyresintäkterna i den kontrollerade gruppen är betydande. Det är positivt att kontrollen gör att det är väsentligt fler som gör rätt året efter, eftersom det visar att beteenden går att påverka, säger Daniel Hallberg, analytiker vid analysenheten och en av författarna till rapporten.

Totalt omfattade kontrollen 150 personer som hade inkomster från uthyrning av privatbostad på över 130 000 kronor 2020, men som inte redovisat någon sådan inkomst för Skatteverket. Skatteverket genomförde kontrollen med hjälp av uppgifter från uthyrningsförmedlare.

– Ett intressant resultat är också att det finns vissa spridningseffekter till andra personer som samäger uthyrningsobjekten. Inkomsten ska delas mellan dem som äger huset, vilket kanske inte alla känner till, säger John Källström, analytiker vid analysenheten och medförfattare till rapporten.

Att ha över 130 000 kronor i inkomster från uthyrning är mindre vanligt. Analysen avser alltså en grupp med relativt höga hyresintäkter.

– Det skulle vara värdefullt att göra fler analyser även av andra grupper, eftersom vi inte vet om de tydliga effekterna vi ser för den här gruppen också finns för andra grupper med lägre hyresintäkter, säger Louise Johannesson, även hon analytiker vid analysenheten och medförfattare till rapporten.

Fakta: Då ska du deklarera uthyrningsinkomster

Den som har över 40 000 kronor i inkomst från uthyrning av privatbostad under ett år, kan behöver redovisa och betala skatt. Skatten är 30 procent på inkomsten över fribeloppet – alltså över 40 000 kronor – men det finns även möjlighet att göra avdrag för kostnader. Den som haft en uthyrningsinkomst som ska deklareras behöver själv redovisa den. Skatteverket erbjuder en beräkningshjälp på skatteverket.se. Samägande ska redovisa inkomsten i proportion till andelen som man äger av uthyrningsobjektet. Då delas även fribeloppet upp.

Fakta: Skatteverket får automatiskt kontrolluppgifter

Under 2024 kommer Skatteverket att få kontrolluppgifter från företag som förmedlar uthyrning av bostäder. I specifikationen till deklarationen kommer det att framgå om Skatteverket fått kontrolluppgifter från svenska förmedlingsföretag. Från utländska förmedlingsföretag kommer kontrolluppgifterna senare så de kommer inte att framgå. På Mina Sidor publiceras kontrolluppgifterna efterhand som de inkommer till Skatteverket. Den som haft en uthyrningsinkomst som ska deklareras behöver själv redovisa den.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *